Atatürk Kültür Merkezinde Fasıl Gecesi- Güncel Haberler
195 okunma

Atatürk Kültür Merkezinde Fasıl Gecesi- Güncel Haberler

ABONE OL
9 Ağustos 2022 16:30
Atatürk Kültür Merkezinde Fasıl Gecesi- Güncel Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Öğrenci soruyor  

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, 16 Ağustos akşamı Mehmet Güntekin şefliğinde gerçekleşecek “Kürdilihicazkar Faslı” konseri ile Atatürk Kültür Merkezinde dinleyicilerin karşısına çıkacak.

 

Atatürk Kültür Merkezi’nin yerleşik kurumlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, “Kürdilihicazkar Faslı” konseri ile AKM Tiyatro Salonu sahnesinde dinleyicilerle buluşacak. Şef Mehmet Güntekin yönetimindeki koronun, serhânende ve gazelhan Atakan Akdaş’a eşlik edeceği konser, 16 Ağustos akşamı gerçekleşecek. 

 

Türk musikisinin en karakteristik alanlarından fasıl…

Türk musikisinde belli bir makamdan eserlerin belli kurallar çerçevesinde art arda icra edilmesi olarak tarif edilen fasıl, şarkı formunun ağırlık kazandığı Hacı Arif Bey döneminden sonra nitelik değiştirdi. Daha eski dönemlerde kâr, beste, ağır semai ve yürük semai formlarından oluşan fasılda, 19’uncu yüzyılın sonlarından itibaren sadece şarkı formu icra edilmeye başladı. Bir peşrevin ardından ağır aksak, sengin semai, devr-i hindî usullerinden olanlar başta gelmek üzere her türlü küçük usulle bestelenmiş şarkılar, hatta zaman zaman türküler dahi fasılda yer alır oldu. 19’uncu yüzyılın sonlarından itibaren başlayan bu yeni fasıl anlayışına “Fasl-ı Cedid” adı verildi ve günlük hayatın içinde yaygınlık kazandı. 

 

Bir koro yapısına göre daha az sayıda sanatçıdan oluşan fasıl topluluğunun icrasında, klasik icralara nazaran daha serbest bir okuyuş tarzı öne çıkar. Bir serhanendenin, elindeki def ile yönettiği fasılda doğaçlamaya dayalı hanende ve sazende taksimleri, yani gazel ve taksim olmazsa olmazdır. 

 

Zaman içerisinde kendine özgü bir edebiyat oluşturan fasıl repertuvarı özel bir nitelik kazandı ve fasla uygun olan eserler de ayrı bir sayfa oluşturdu. Faslın en kritik icra özelliği, farklı usullerden bestelenmiş eserlerin bütünsel bir akış içinde kesintisiz olarak akmasıdır. Müzikal olarak zor özellikleri olan bu icra şekli, Türk musikisinin en karakteristik alanlarından birini teşkil ediyor. 

 

Türk Musikisini gelecek kuşaklara önemiyle paralel biçimde aktarmak amacıyla kurulan Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu bu konserinde, bünyesi içinden oluşturduğu ekiple her zamanki geleneksel koro icrasının dışında, Türk musikisinin bu çok özel icra şeklini örnekleyecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP

      reklam ver

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

    Sponsorlar: Kişisel blog - Tanıtım yazısı satın al - Seo paketleri - nakliyat - en iyi evden eve nakliyat - evden eve nakliyat - Lepidolite Healing Properties - Nakliyat
    - Malatya araç kiralama