Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Radyo Trafik’in10 Kasım Özel Konuğu Ayşe Kulin Ulu Önder Atatürk’ü Anlattı- Güncel Haberler

Ana Sayfa » Gündem » Radyo Trafik’in10 Kasım Özel Konuğu Ayşe Kulin Ulu Önder Atatürk’ü Anlattı- Güncel Haberler
Google News Abone Ol
Radyo Trafik’in10 Kasım Özel Konuğu Ayşe Kulin Ulu Önder Atatürk’ü Anlattı- Güncel Haberler

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te yayınlanan “Yazarın Dilinden” programı her hafta birbirinden değerli yazarları ağırlamaya devam ediyor. Radyo Trafik’in bu haftaki konuğu ünlü yazar ve gazeteci Ayşe Kulin oldu. Ayşe Kulin, 10 Kasım’a özel gerçekleştirilen sohbette Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü az bilinen yönleriyle anlattı. 

 

Radyo Trafik’te, Mert Erdoğan’ın sunduğu “Yazarın Dilinden” programının 10 Kasım tarihli yayınında konuğu; gazeteci ve ödüllü yazar Ayşe Kulinoldu. Sevilen programdasözlerine 10 Kasım’a özel anısıyla başlayan Kulin; “Sabah bir Japon, haberleri sunuyordu. Ayağa kalktı o sırada arkasında Dolmabahçe Sarayı’nı ve Atatürk’ün resmini gördüm ve dedi ki ‘Ben bu haberi oturarak okuyamam, o yüzden ayağa kalktım ve ayakta haber veriyorum.’ dedi. Bakın Japonya’da bir haber sunucusu Atatürk’ün ölüm haberini vermek için ayağa kalkıyor. Dünyanın böyle sevdiği bir lider oldu. Her millete nasip olmaz. Atatürk öyle iyi duygularla beslenmiş bir insan ki, Kurtuluş Savaşı’nda vatanını işgal etmiş olan Venizelos’la dost olabiliyor.” diyerek anlatısına devam etti. 

 

Kulin; “Prof. Dr. Üstün Dökmen o kadar güzel anlatmış ki; ‘2. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan liderlerden hangisi, milletin dilinde ve zihninde onun kadar yaşıyor şimdi? Galiba o liderlerin hepsi sonsuzluğa erişti fakat bir tek o milletine verdiği sonsuz güzelliklerden ötürü hala beğeniyle, sevgiyle, teşekkürle anılıyor. Çünkü o milletine bağımsız olmayı, onurlu yaşamayı, kendini değerli hissetmeyi, Cumhuriyetle, pozitif bilimlerle, kadın – erkek eşitliği dahil eşitlik içinde teba olmadan yaşamayı hediye etti. O sadece küçük Ülkü’nün elinden tutup yürümedi. Yaşamakta olan ve yaşayacak tüm küçük kızların elinden, Türk kadının elinden tuttu. Kadınlarımız ve onların çocukları bu eli bırakmayacaklardır’. Atatürk budur” dedi.

 

Atatürk: “Bir daha savaşacağız ama cehaletle”

Atatürk’ün cephede bir erle yaptığı konuşmayı anlatan ve Atatürk’ün silah dolu kolilere ‘silah yerine kitap koyun’ dediğine değinen Kulin, “Belki bir daha savaşmamız gerekebilir silahları kutularından çıkartmayalım diyen askere Atatürk’ün ‘evet çok yakın bir zamanda bir daha savaşacağız ama cehaletle, o zaman da bu kitaplara ihtiyacımız olacak” dediğini anlattı. Kulin, sunucu Mert Erdoğan’ın “Hayatına sığdırabildiği 14 kitap vardı. Geometri kitabı yazdı.Geometriyi bizim hayatımıza sokan isim ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Var mıydı başka bildiğiniz kitaplar?” sorusuna; “Başka kitaplar var mıydı bilmiyorum fakat çok fazla okuduğunu biliyorum. Savaşmakta olduğu anlarda dahi hep kitapları olduğunu ve dil öğrenmeye çok dikkat ettiğini, Fransızcasını geliştirdiğini biliyorum.” diyerek yanıt verdi. 

 

Kulin konuşmasına; “Hepsinden önce bence kazandığı asıl büyük zafer, vazifesini yapıp Cumhuriyeti kurmak. Ama ondan sonra yaptıkları o kadar çok önemli ki… Cumhuriyeti kurduğu gün aklınıza gelebilecek her türlü hastalıktan; sıtmadan, ishalden ve cüzzamdan yıkılan bir halk var. Anadolu yanmış, yıkılmış, toprak mahsul vermiyor. Halk okuma yazma bilmiyor, bu halkı 10 sene sonraki hale getirmesi, bir harf devriminin olması bir mucizedir. Eğitimi bu kadar çabuk yayabilmesi için Latin harflerine ihtiyacı vardı. Altı aylık kurslarda sadece çocukları değil önce ilkokul öğretmenlerini eğitiyor. Daha sonra millet okulları açıyor. Esnafın, memurun ve çiftçinin işleri bittikten sonra gidebileceği yerlerde onlarda okuma yazma öğreniyorlar. On sene sonra tekrar bir sayım yapıldığında inanılmayacak şekilde yüzde 10’u okuma yazma bilmeyen halkın yüzde 50’si öğrenmiş vaziyete geliyor. Her Türk çocuğunun önüne ilkokuldan üniversiteye kadar bedava eğitim koyuyor ki eğer kendi niyeti varsa okumaya önü açık olsun istiyor. Atatürk sayesinde çok saygı duyulan bir millet haline geldik. Bu eğitim fırsatını bütün çocuklara tanıması, ülkeye bilim getirsinler diye gençleri yurtdışına yollaması… Benim babamda onlardan biri. Tüm bunlar olurken bir taraftan Osmanlı’nın 500 altın borcunu ödemekle mükellef bir durumda. O dünya savaşında borcunu ödeyen tek millet biziz, o kadar onuruna ve bağımsızlığına düşkün.” İfadeleriyle devam etti. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Radyo Trafik’in10 Kasım Özel Konuğu Ayşe Kulin Ulu Önder Atatürk’ü Anlattı- Güncel Haberler - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Başiskele Yeniköy’de 1000 ağaç toprakla buluştu- Güncel Haberler AKM Galeri’de Türkiye-Kore Diplomatik İlişkilerinin 65. Yılına Özel Sergi- Güncel Haberler Aleyna Tilki’nin Yeni Video Klibi Yayında- Güncel Haberler Popun güçlü sesi Berkay, Fişekhane’deydi- Güncel Haberler Sendeo’da “ilk ay gönderilerin bizden” kampanyası- Güncel Haberler “DİLBERAY” filmi Müzik Dİrektörü İskender Paydaş Dilber Ay’ı Anlattı- Güncel Haberler

REYTING SONUÇLARI

Televizyon Takipçileri Merakla Bekliyor: 2 Haziran Cuma Reyting Sonuçları Açıklandı Mı? 1 Haziran Perşembe Reyting Mücadelesi: Camdaki Kız, Gülcemal, Yüz Yıllık Mucize ve Survivor Arasında En Çok İzlenen Hangisi Oldu? 31 Mayıs 2023 Çarşamba Günü Televizyon Reyting Savaşı: Hangi Yapım Birinci Oldu? 30 Mayıs Salı Reyting sonuçları: Ben Bu Cihana Sığmazam Total’de Lider!

MT Medya Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2023 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz!

Reyting TV - Gelecek Hayallerinin Peşini Bırakmayanlarındır

Sponsorlar: Ankara Boşanma Avukatı - İstanbul Evden Eve Nakliyat - Fethiye Kiralık Villa - İstanbul Eşya Depolama - Kore Kozmetik Ürünleri - Malatya araç kiralama - Nakliyat - şehirler arası nakliyat